link rel="stylesheet" href="css/videobox.css" type="text/css" media="screen" />

18 Mart 2010 Perşembe

Yüksel Kolesterol İçin Bitkisel Öneriler

Tıpkı Yüksek Tansiyonda olduğu gibi Kolesterolümüzü de beslenme rejimleri ve sosyal hayattaki ufak değişiklikler ile kontrol altında tutabiliriz. Kolestrolü mumumsu bir yağ tabakasının damarlarda plakalar oluşturarak damarı tıkaması ve kalp krizine sebebiyet vermesi olarak tanımlayabiliriz. Normal kolesterol değeri bir desilitre kanda 200 mg' dır. Bu seviye sınır olarak kabul edilir. Kolesterol değerinizi bu değerin altında tutmak kalp sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır.

Yapılan araştırmalar 150 ve altı değerdeki kolesterol seviyelerinin karaciğer kanseri, Akçiğer hastalıkları ve bazı felç türlerinde ölme riskini azalttığını göstermiştir.

İki çeşit kolesterol vardır. Kalp krizi riskini artıran kötü kolesterol LDL-low-density lipoproteins ve kötü kolesterolü dengeleyen iyi kolesterol HDL-high-density lipoproteins

Kolesterol değerimizi dengeleyen bazı bitkileri ise şöyle sıralayabiliriz:

Havuç: Havuç petkin lifleri bakımından zengin bir kaynaktır. Petkin bakımından zengin diğer kaynaklar arasında elma ve turunçgilleri sayabiliriz. Bu yiyecekleri hergün tüketmeye çalışın. Portakal yiyecekseniz kabuğundaki beyaz tabakadan da birkaç ısırık alın.

Fasulyeler: Yüksel oranda lif içerirler ve yağ oranları düşüktür. Bu yüzden iyi birer kolesterol düşürücüdürler. Fasulyeler aynı zamanda kolesterolü düşürmeye yardımcı olan lesitin de içerirler.

Kereviz: Yapılan araştırmalar Kereviz suyunun total kolesterol ve LDL yi öneli ölçüde düşürdüğünü göstermiştir.

Sarımsak ve Soğan: Tıpkı Yüksek Tansiyonda olduğu gibi bu besinler Kolesterolü düşürmede de oldukça etkilidir.

Zencefil: Yapılan araştırmalar bu bitkinin de kolesterolü düşürdüğünü göstermektedir.

Kuruyemişler: Kuruyemişler içerdikleri faydalı yağlar sebebi ile kalp sağlığı ve dolayısıyla kolesterol içinde faydalıdır.

Susam: Susam kan dolaşımına karışıp buradaki kolesterolün dışarı atılmasına yardımcı olan fitosterol adlı bileşiği bol miktarda bünyesinde barındırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder