link rel="stylesheet" href="css/videobox.css" type="text/css" media="screen" />

13 Ocak 2010 Çarşamba

Dev Torrent Sitesi isoHunt Kapanıyor

En popüler torrent sitelerinden olan isoHunt, birçok torrent işletmesini yürüten Gary Fung’ın dava boyunca yaptığı hatalar yüzünden kapatılmayla karşı karşıya geldi.

Telif hakları konusunda gittikçe artan tartışmalar devam ederken, büyük bir torrent sitesi isoHunt’da kapatılıyor. Sitenin kapatılma nedeni ise tamamen bir acemiliğin sonucu olduğu belirtiliyor.

Birkaç torrent sitesini işletmekte olan Gary Fung, içine isoHunt gibi dev bir sitenin de bulunduğu bazı torrent sitelerinin kapatılma kararıyla büyük bir darbe aldı.

Bugüne kadar bir torent sitesinin en kolay bir şekilde kaybettiği dava olarak gösterilen bu davanın sonucunda, isoHunt sitesinin, telif hakları bulunan bazı eserlerin bulunmasını sağlayan bir arama motoru olduğu iddia edildi.

Fung’un dava süresince yapmış olduğu hatanın, telif hakları savunucusu olan davacı tarafın göstermiş olduğu delillere sürekli itiraz etmesi, ancak bunun karşılığında kendi delillerini savunma amaçlu sunamamış olması gösteriliyor. Davacı taraf olan telif hakları savunucuları, Fung’un yapmış olduğu bu hatadan dolayı oldukça memnun. Bu yüzden bu dava, bir torrent sitesinin kaybetmiş olduğu en basit dava olarak gösteriliyor.

Fung’un davada yapmış olduğu hatalardan birisi, davacı taraf olan telif hakları savunucularının, delil olarak indirilen dosya istatistiklerini göstermesine itiraz etmesi ve bu verilerin güvenilir olmadığını iddia etmesi, ancak bunu ispatlayacak bir uzmanı şahit olarak çağırmaması oldu.

Fung’un davayı kaybetmesinin bir başka nedeni olarak da, Simpsons, Lost, Lord of the Rings gibi oyun ve videoları nasıl internetten indirdiği ve daha sonra DVD’ye yazdırdığının, ayrıca telif hakları konusundaki olumsuz görüşlerinin kendi blog’unda yayınlanması gösteriliyor.

Davacı tarafın gösterdiği delillerden bir başkası ise, web sitesi üzerinde bulunan TV Dizileri ve Filmler gibi bazı konu başlıklarının olması ve filmlerin buralarda gruplandırılmasının telif hakları olan eserleri daha da ön plana çıkarması oldu.

isoHunt’ın 2010 yılında kapatılan ilk torrent sitesi olmaması için, Fung’un biran önce temyize gitmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder