link rel="stylesheet" href="css/videobox.css" type="text/css" media="screen" />

13 Ocak 2010 Çarşamba

TRT Reyting Sisteminden Çekildi




TİAK ve AGB'nin 3 milyar dolarlık reklam pastasına yön veren reyting ölçümlerinde usulsüzlük yaptığının ortaya çıkmasından sonra TRT reyting sisteminden çekildi...


Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun, son iki yılda yaptığı atılımlarla kamuoyunun beğenisini kazandığı ancak, bu beğeninin istenen ölçüde reyting sonuçlarına yansımadığı belirtilerek, ölçüm sisteminden ayrıldığı duyuruldu.

TRT'den yapılan yazılı açıklamada, "Halkın güveniyle tam 42 yıldır yayınlarını sürdüren TRT, yanlıştan yana taraf olmayacak ve bugün itibariyle reyting sisteminden çekilecektir" denildi.

TRT'nin son iki yılda yaptığı atılımlarla kamuoyunun beğenisini kazandığına dikkat çekilen açıklamada bu beğeninin istenen ölçüde reyting sonuçlarına yansımadığı vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi:

"Her şeye rağmen özellikle prime time olarak adlandırılan zaman diliminde, TRT 1 kanalının izlenilirliğinde AB gurubunda 2008 yılı başından itibaren 2009 yılı Mart ayına kadar istikrarlı bir artış görülmüştür. TRT’nin reyting sistemine dönük eleştirileri somut belgeler eşliğinde artarak devam edince özellikle 2009 yılı Nisan ayından itibaren, TRT 1 kanalının reytingleri sistematik halde düşmeye başlamış ve bu düşüşün izahı yapılamamıştır.

Reyting sistemini düzenlemekle görevli olan Televizyon İzleme ve Araştırma Komitesi (TİAK) üyeleri ve sistemin işleticisi firma; TRT’nin sistemin teorik temellerine dönük eleştirilerini genel olarak kabul etmekle birlikte, bugüne kadar eleştirileri düzeltme adına somut bir adım atmamıştır."

-"YENİ FİRMA 2011'DE BAŞLAYACAK"

TRT'nin açıklamasında, 2009 yılı Ekim ayında televizyon izleme ölçümü yapmak için TİAK'ın yeni bir ihale açtığı belirtilerek, halen ölçüm yapan firmanın ihaleyi kaybettiği, başka bir firmanın ihaleyi kazandığı hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca, ihaleyi kazanan firmanın ölçüme 2011 yılı Ocak ayından itibaren başlayacağı, bu tarihe kadar ihaleyi kaybeden mevcut firmanın ölçüme devam edeceğine dikkat çekildi. Açıklama şöyle devam etti:

"Yeni ihalede TRT’nin eleştirileri “kısmen” dikkate alınsa da, sistemin temelindeki yanlışlıklar devam ettirilmiştir.
Diğer taraftan mevcut ölçüm sistemindeki yanlışlıklar TRT’nin bir iddiası olmaktan çıkıp yargı organları tarafından da incelenmeye başlanmıştır. Bu kapsamda Üsküdar 3. Ağır Ceza Mahkemesi, mevcut ölçüm şirketi ve TİAK yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanununun 239/1 maddesinin ihlali dikkate alınarak kamu davası açılmasına karar vermiştir. Bunun üzerine Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı şüphelilerin yargılanması için kamu davası açmıştır.

Yine Rekabet Kurulu TİAK’ın; “… belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama etkisini doğurabilecek nitelikte bir teşebbüs birliği olduğuna” karar vermiş ve 2009 yılı Ekim ayında TİAK tarafından yapılan yeni ölçüm ihalesinin durdurulmasına karar vermiştir. Rekabet Kurulu ayrıca “televizyon izleme ölçümü hizmetlerinin temini için yapılacak ihalelerin rekabetçi bir yapıda olması” gerektiğini buna uygun olmayan “mevcut ihale sürecinin devam ettirilmesi durumunda IAA ve TİAK hakkında Kanun kapsamında işlem başlatılacağı”nı bildirmiştir.

Kamuoyunun, yargının, RTÜK’ün ve Rekabet Kurulu’nun televizyon izlenirlik ölçüm sistemi üzerindeki kanaatleri ortaya çıkmış iken; TRT yönetimi olarak, kurumumuzun bundan böyle TİAK yapısı içinde temsil edilmesini ve ihaleyi kaybetmiş bir şirket tarafından ölçümlenmesini sağlıklı görmediğimizi ifade etmek istiyoruz.
Halkın güveniyle tam 42 yıldır yayınlarını sürdüren TRT, yanlıştan yana taraf olmayacak ve bugün itibariyle reyting sisteminden çekilecektir.

2011 yılında ölçümleri yapacak yeni şirketin faaliyetlerini inceleyip; yeniden karar verecek olan TRT, bu süre içinde reyting sisteminde yer almayacaktır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder